0
0

Darbs ar dzīvžoga šķērēm: padomi labākam rezultātam

Kopīgot
28. marts, 2022

Uzzini, kā pareizi lietot dzīvžoga šķēres un iegūsi lielisku rezultātu katru reizi, kad krūmiem un dzīvžogiem būs nepieciešama apzāģēšana un formas veidošana. Dzīvžoga šķēru izmantošana ir ātrākais un vienkāršākais veids dārza formas saglabāšanai. Vai vēlies uzzināt, kā lietot dzīvžoga šķēres droši un efektīvi? Seko šiem norādījumiem un izmanto dzīvžoga šķēres ar pārliecību. 

Dzīvžoga šķēres

Apskati darba zonu

Pirms uzsāc dzīvžoga apgriešanu, pārliecinies, ka tajā nav potenciālas problēmas. Pārliecinies, ka dzīvžogā nav elektriskie kabeļi, insekti, dzīvnieki vai jebkas cits, kas varētu radīt bīstamas situācijas. 

Lai atvieglotu tīrīšanas darbu pēc dzīvžoga apgriešanas, iesakām žoga apakšā novietot aizsargplēvi vai citu aizsargslāni uz kura var sakrāties nozāģētie zari. Pēc darba beigšanas vienkārši varēsiet sakārtot un novākt savu darba zonu. 

Darba drošība

Svarīgs solis pirms darba uzsākšanas, ir drošības prasību ievērošana. Pārliecinies, ka esi izvēlējies atbilstošu apģērbu, nevajadzētu vilkt platu un plīvojošu apģērbu, kurš varētu nokļūt dzīvžoga šķēru asmeņu tuvumā. Uzvelciet aizsargbrilles, lai izvairītos no gružu nonākšanas acīs. 

Dzīvžoga šķērēm ir jābūt labi ieeļļotām, tādēļ pirms darba sākšanas pārliecinies, ka instrumenta asmeņi ir atbilstoši ieeļļoti. 

Drošības saglabāšanai dzīvžoga šķēres ir ieteicams turēt cieši piespiestas pie ķermeņa, lai labāk nezaudētu līdzsvaru darba laikā. Tāpat ir svarīgi instrumentu turēt ar abām rokām. 

Milwaukee dzīvžoga šķēres

Parūpējies par instrumentu pēc darba

Lai dzīvžoga šķēres būtu gatavas nākamajai lietošanas reizei, ir svarīgi veikt apkopi pirms instrumenta nolikšanas. Pēc katras lietošanas reizes notīriet šķēru asmeņus, pēc tam veiciet to ieeļļošanu. Tomēr jāpatur prātā, ka notīrīšana un ieeļļošana nav vienīgie apkopes darbi, kurus nepieciešams veikt dzīvžoga šķērēm. Darbi, kuri nav jāveic pēc katras lietošanas reizes: 

  • Regulāri iztīriet gaisa filtru, jo gružu un putekļu uzkrāšanās var novest pie motora jaudas samazināšanās un sliktākas veiktspējas.
  • Uzasiniet asmeņus pēc aptuveni 50 stundu ilgas lietošanas, lai nodrošinātu asu griešanu. Ja nevarat šo darbu paveikt paša spēkiem, nogādājiet instrumentu servisā, kur šo darbu paveiks Jūsu vietā.
  • Notīriet ne tikai asmeņus, bet arī instrumenta korpusu. Netīrīts korpuss aizkavē vēsā gaisa piekļūšanu un  var radīt motora pārkaršanu.
  • Glabājiet dārza šķēres drošā vietā, kurā nav augsts mitruma līmenis, jo tas var saīsināt instrumenta kalpošanas laiku. 

Kā vislabāk lietot dzīvžoga šķēres?

Ja iegādājaties dzīvžoga šķēres pirmo reizi, tad ir svarīgi apzināties instrumenta īpašības, lai atvieglotu to lietošanu. Lai griešana būtu patīkamāka, ir svarīgi iegādāties ērtu un viegli manevrējami instrumentu, ar kuru iespējams griezt dažādos leņķos un virzienos. Pārliecinieties, ka esat izvēlējies savām vajadzībām atbilstošāko instrumentu. Pievērsiet uzmanību tam, vai instrumenta asmeņa garums atbilst Jūsu plānotajiem darbiem. 

Makita dzīvžoga šķēres

Biežākā kļūdas darbā ar dzīvžoga šķērēm un kā tās novērst

Daži padomi, kā izvairīties no biežāk sastopamajām kļūdām darbā ar dzīvžoga šķērēm:

  • Ja izmantojat benzīna dzīvžoga šķēres, pirms degvielas uzpildes pārliecinieties, ka instrumenta motors ir atdzisis.
  • Negrieziet dzīvžogu pārāk tuvu zemei, jo iespējams trāpīt akmeņiem un sabojāt instrumentu.
  • Lai labāk kontrolētu savu darbu, ieteicams dzīvžogu apgriezt pakāpeniski, par slāņiem.
  • Ja dzīvžoga šķēru asmeņi iesprūst, izslēdziet dzinēju un pārliecinieties, ka asmeņi ir pilnībā apstājušiem, pirms sākat tos atbrīvot. 

Dzīvžoga šķēru tipi

Izvēloties dzīvžoga šķēres, ir jāpievērš uzmanība instrumenta enerģijas avotam. Maziem dārziem pietiks ar elektriskām dzīvžoga šķērēm. Šim instrumentam veidam vads ierobežo darbības lauku, tādēļ lieliem dārziem elektriskās dārza šķēres nebūs piemērotas. 

Ja vēlaties iegūt neierobežotu pārvietošanos un būt videi draudzīgi, izvēlieties akumulatora dzīvžoga šķēres. Šīm dzīvžoga šķērēm nav jābūt piesaistītām strāvas avotam, bet ir jāpievērš uzmanība akumulatora uzlādes līmenim.

Benzīna dzīvžoga šķēres ir jaudīgākas salīdzinājumā ar iepriekš minētajiem instrumenta veidiem, tādēļ jaudīgiem darbiem ieteicams izvēlēties tieši ar benzīnu darbināmu modeli šie modeļi ir arī piemēroti ilgstošiem un apjomīgiem darbiem. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu