0
0

9 dārza darbi, kuri jāpagūst līdz ziemai

Kopīgot
12. septembris, 2022

Rudens dārzniekiem ir ļoti aizņemts laiks. Pēc ražas novākšanas, konservēšanas un marinēšanas ir jāķeras pie dārza sagatavošanas ziemai. Esam apkopojuši vairākus veidus, kā vari sakopt un sagatavot savu dārzu ziemai un nākamā gada pavasarim. Lielāko daļu darba ir iespējams paveikt vienā nedēļas nogalē, tādēļ sagatavo savus darba cimdus un ķeries klāt!

Dārza darbi Grieznes Dārza darbi

 

  • Ievies kārtību puķu dobēs. Atbrīvo dobes no viengadīgajiem augiem, kuri ir pārstājuši ziedēt un vairs neizskatās svaigi. Vērtīgāk no tiem ir atbrīvoties tagad, nevis gaidīt pavasari, jo tādā veidā zemei ziemā tiek dota atslodze. Tomēr dažus viengadīgos augus varat atstāt dobēs, piemēram, saulepuķes vai citi augi ar sēklu galviņām ziemā ir labs barības avots putniem.
  • Parūpējies par daudzgadīgajiem augiem. Ņem ķerru un dārza grieznes un kopā ar viengadīgajiem augiem, nogriez arī nokaltušos daudzgadīgo augu stumbrus. Svarīgs uzdevums ir arī augu gumu un eksotisko puķu, kuras nav piemērotas pārziemošanai ārā, izrakšana, pārvietošan un sagatavošana ziemai, lai pavasarī tos atkal varētu iestādītu zemē. Pārziemošanai jāsagatavo tādas puķes kā dālijas, gladiolas, begonijas, enģeļtaures un citas. 
  • Iestādi pavasara puķes. Pēc veco augu savākšanas ir pienācis laiks nedaudz sagatavot dārzu nākamajai sezonai. Rudens ir piemērots agro pavasara sīpolpuķu stādīšanai, piemēram, narcises krokusus, hiacintes un citas pavasara puķes.
Lapu pūtējs Ryobi Grābšana Dārza traktors

 

  • Sagrāb un kompostē lapas. Lai gan lapkritim ir pats sākums, ir jāgatavojas lapu vākšanai. Zemē atstātu lapu sekas manīsiet pavasarī, jo tās ziemas garumā nospiež zālienu, tādēļ pavasarī zāle var būt brūna un nokaltusi. Lielas teritorijas ir daudz vienkāršāk sakopt ar lapu pūtēju, savukārt nelieliem pagalmiem pietiks ar ērtu un parocīgu grābekli
  • Apgriez kokus un krūmus. Atbrīvojiet augus no nokaltušajiem zariem vai aizaugušajām vietām. Ņem palīgā dzīvžoga šķēres, zaru zāģi vai zaru un zāles šķēres un ķeries klāt darbam. Rudens ir piemērots laiks griešanas darbiem, bet šim darba ir jāsagaida pirmās aukstās naktis, lai augi vairs nesāktu dzīt jaunus dzinumus.
  • Novāc augļus un dārzeņus. Augļu un dārzeņu ziemas krājumi ir sagatavoti, bet vēl ir atlikuši nenovākti augļi un dārzeņi? Ja tos atstāsi zemē, tie pievilinās dažādus kukaiņus un citus kaitēkļus, tādēļ ir nepieciešams savākt nenovāktos augļus un dārzeņus. Augļus un dārzeņus bez kaitēkļiem un slimībām var izmatot komposta sagatavošanai.
Dārza grieznes Kompostēšana Lapu soma

 

  • Sagatavo kompostu. Rudenī kompostu var sagatavot, piemēram, no nokritušajām lapām, nenovāktajiem augļiem, nokaltušajiem augiem. Protams, komposta kasti vari pagatavot pats, tomēr ērtākai komposta sagatavošanai iesakām iegādāties jau gatavu komposta kasti. Jāpatur prātā, ka komposta materiālam ir jābūt bez slimībām un kaitēkļiem. Bojātie augļi, dārzeņi un augi ir jāsaliek atkritumu maisos un jāizmet, lai augi netiktu inficēti ar tām pašām kaitēm nākamajā gadā.
  • Rūpes par zālienu. Šis ir ļoti svarīgs darbs, lai pavasarī zāliens augtu spēcīgs un skaists. Lai gan rudenī zāliena augšana ir gandrīz apstājusies, pirms ziemas iestāšanās ir nepieciešams nopļaut zāli. Bet atceries, ka rudenī zāle ir jāatstāj garāka un nav vēlams to nopļaut maksimāli tuvu zemei. Vēl lielākām rūpēm par zālienu ieteicams veikt aerāciju. Labs aerators būs īstais palīgs šī darba veikšanai. Aerēšana nodrošinās labāku gaisa piekļuvi auga saknēm.  
  • Pasargājiet augus no aukstuma. Lai pasargātu augu saknes no aukstuma un sniegtu tām papildus barības vielu pieplūdumu, apberiet auga pamatni ar kompostu vai mulču. 

Tagad esi iepazinies ar galvenajiem dārza rudens darbiem, bet nu ir pienācis laiks pārliecināties, vai jums ir visi nepieciešamie instrumenti un piederumi šo darbu veikšanai. Visu trūkstošo atradīsi INSERV.LV!

Kerra


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu