0
0

Zāles pļāvēju raksturojošās īpašības

Kopīgot
26. jūnijs, 2020

Saturs:

  1. Jauda
  2. Pļaušanas platums
  3. Pļaušanas augstums
  4. Korpusa materiāls
  5. Darba režīms
  6. Riteņi
  7. Rokturi
  8. Riteņa piedziņa
  9. Dzinējs

Vai izvēlaties zāles pļāvēju? Pievērsiet uzmanību tehniskajām īpašībām. Ja zināsiet, ko nozīmē visi parametri, jūs nekļūdīsieties par izvēli un būsiet apmierināti ar savu pirkumu. Vēl bez jaudas nozīme ir arī pļaušanas platumam un augstumam, kā arī darba režīmam. Šie rādītāji ietekmē ekspluatāciju. Par ierīces drošību var spriest pēc materiāla, no kura izgatavots korpuss, riteņi un citas detaļas.

Tehniskie parametri un ne tikai tie var kalpot par orientieri, izvēloties zāles pļāvēju. Šis raksts ir domāts tiem, kuri jau ir izlēmuši kāda tipa pļāvējs tiks iegādāts mehānisks, elektriskais vai benzīna. Izstāstīsim detalizētu informāciju par tehniskajiem raksturlielumiem, par kuriem ir stāstīts katra modeļa aprakstā.

Jauda

Vai vēlaties ātri veikt sarežģītu darbu? Tam ir nepieciešami zirgspēki. Turklāt, jo augstāka zāle un lielāka gabala izmēri, jo to skaitam jābūt lielākam. Citādi benzīna dzinējs noslāps, bet elektriskais vispār pārdegs, ja tajā nav speciālas aizsardzības. Bet, kad runa ir par sakoptu zālienu, īpaši partera, jauda var būt arī neliela. Šajā gadījumā jāorientējas uz teritorijas platību.

Pļaušanas platums


Otrais parametrs, kas ietekmē veiktspēju, ir naža garums. Bet tas ir tieši saistīts ar pirmo parametru - jaudu. Lai nopļautu platas joslas, ir vajadzīga papildu jauda, kuru izmantojot tiek nodrošināti augsti apgriezieni. Benzīna zāles pļaujmašīnas pļaušanas platums sasniedz 58 cm, frontālām pļaujmašīnā ir 87 cm. Minimālais platums ir 30 cm. Tiem, kam ir kvadrātveida zāliens, šajā gadījumā visas priekšrocības ir ar gariem nažiem. Bet, ja uz zemes ir krūmi vai koki, vai citi šķēršļi, kas jāapbrauc, iespējams, mazs zāles pļāvējs, būs ērtāks. Ja ir iespējams, labāk pārvietoties pa savu teritoriju tur, kur ir jānopļauj zāle. Var ņemt līdzi mērierīci, kuras garums būs vienāds ar pļaušanas platumu. Tādā veidā ir vieglāk saprast, vai izvelētais zāles pļāvējs labi manevrēs.

Pļaušanas augstums

Trešo opciju izvēlas atbilstoši zāliena tipam. Partera segumiem, kurus pļauj divas reizes nedēļā, būs piemērots pļāvējs ar augstumu 10-30 mm. Dekoratīviem zālieniem 30-50 mm. Pļavu zālienam pļaušanas augstums ir lielākais – 55 līdz 80 mm.

Ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā to regulē. Ir iespējami trīs varianti:

  • Mainīt riteņu asu pozīciju attiecībā pret pļāvēju.
  • Ar sviru palīdzību uz riteņiem.
  • Centralizēta regulēšana, īpaša svira ir novietota blakus rokturim, uzreiz paceļ visus riteņus.

Pēdējais veids ir ātrākais un ērtākais, bet diemžēl tas ir daudz dārgāks. Ekonomija ne vienmēr ir attaisnota. Īpaši tad, ja pļaušana notiek ne tik bieži, kā nepieciešams. Zāle ataug nevienmērīgi, bet vienas pļaušanas laikā iesaka pļaut tikai 1/3 no zāles augstuma. Iedomājieties, ka ik pēc 10 metriem vajadzēs apstāties un atskrūvēt riteņus. Ir daudz ērtāk nospiest sviru. Ja zāliens tiek pļauts 2 reizes nedēļā, tad var iztikt ar pirmajiem diviem pļaušanas augstuma regulēšanas veidiem.

Korpusa materiāls

Pļaušana laikā pļāvējs atrodas diezgan agresīvā vidē. Zāles sula ietekmē zāles pļāvēju. Tas izraisa rūsas parādīšanos. Tāpēc, lai izvairītos no korozijas, ir ieteicams uzreiz pēc darba notīrīt zāles pļāvēju. Korpusu var sabojāt neuzmanīgas rīcības gadījumā. Korpusam jābūt izgatavotam no plastmasas vai metāla.

Materiālu īpašībasPlastmasaMetāls
Izturība pret korozijuAugstaTērauds - zema
Alumīnijs - augsta
Izturība pret triecieniem un augstu temperatūruPolipropilēns - zema, stiprināta plastmasa - augstaAugsta
Patēriņa īpašībasPriekšrocības: zema cena, neliels svars, viegli tīrīt, zems trokšņu līmenis.Pulverveida krāsojums ir izturīgāks, lakas pārklājums var saplaisāt. Darbojas skaļāk.

Darba režīms

Šis raksturojums norāda uz to, kas notiks ar nopļauto zāli. Pastāv trīs varianti, kurus var realizēt atsevišķi dažādās kombinācijās vai visus kopā (modelis trīs vienā).

  1. Zāles izmešana uz sānu vai aizmuguri - nopļauto zāli savāc ar grābekli. Piemērots variants, ja zāle ir reti jāpļauj. Zāles pļāvējus ar izmešanu izmanto komunālie dienesti parkos un piemājas teritoriju apkalpošanai.

  1. Mulčēšana – tiek izmantots speciāls nazis. Šis ir visklusākais zāles pļāvēja režīms. Nopļautā zāle ar gaisa plūsmu paceļas augšup, bet, tā kā klājs ir aizvērts, tā atkal nokļūst uz naža, kas to sagriež smalkāk. Rezultātā mulča vienmērīgi pārklāj zemi. Tiek uzskatīts, ka tā aizsargā zālienu no izžūšanas un kalpo par barības vielu avotu. Mulča aizpilda tukšumus un padara zālienu vienmērīgāku. No otras puses, tā var izraisīt pelējuma veidošanos. Tāpēc mulčēšanas funkcija biežāk sastopama papildu opcijas veidā, komplektā ietilpst nazis un izejas atveres aizbīdnis.
  2. Zāles savācējs — zāles pļāvēja konteiners, kurā zāle tiek savākta pļaušanas laikā. Tam ir divi raksturlielumi: veids un apjoms. Plastmasas tvertni ir vieglāk tīrīt un mazgāt. Zāle tajā vieglāk uzkrājas. Bet mīkstajam zāles savācējam, kas izgatavots no auduma, ir savas priekšrocības. Tas ir vieglāks, aizņem mazāk vietas, nepalielina mašīnas vibrāciju. Par tā piepildīšanos ar zāli, var spriest vizuāli, bet plastmasas konteineru aprīko ar skatlogu vai citu piepildīšanas pakāpes indikatoru. Bet šīs ērtības nav katrā modelī. Mīkstās tvertnes ir lielākas un parasti ir benzīna zāles pļāvējiem. Tos tīra ne tik bieži kā plastmasas konteinerus, kas tiek piepildīti pēc 10-40 m2 nopļauta mauriņa.

Riteņi

Riteņu diskus izgatavo no plastmasas, tērauda vai alumīnija. Metāla, bez šaubām, ir drošāki. Riepas, kas pārklātas ar augšējo protektoru, ir stabilākas. Nozīmei ir riteņu platumam, parasti tie ir no 12 līdz 23 cm. Pirmais izvēles noteikums: jo lielāki riteņi, jo labāka būs to caurlaidība, jo mazākas pēdas tie atstāt. Otrkārt, būtiska priekšrocība ir riteņiem, kas uzstādīti uz lodīšu gultņiem. Ar tiem ir garantēts viegls gājiens. Ne pārāk dārgos modeļos izmanto riteņus uz tapām.

Rokturi

Ja tie ir saliekami, tad, uzglabājot un transportējot zāles pļāvēju, tie aizņems mazāk vietas. Ir modeļi, kuru rokturu augstumu var pielāgot lietotāja auguma izmēram. Gumijas uzliktnis neļauj izslīdēt.

Riteņa piedziņa

Zāles pļāvējs - pašgājējs ir nepieciešams, lai koptu lielu zāliena teritoriju. Bet, ja neliela izmēra zālienam ir neliela nogāze, tad uzbraukt uz tā būs ievērojami vieglāk, ja modelim ir piedziņa. Pļāvēja pārvietošanās ātrums parasti nepārsniedz 5 km/h, t.i., ātrums pārvietojoties ar kājām. Ir ērtāk, ja to var regulēt, izvēloties to, kas vairāk atbilst lietotājam. Tas ļaus nesteidzīgi pastaigāties ar zāles pļāvēju, tā vietā, lai vienmēr pārvietotos mundrā solī.

Dzinējs

Iegādājoties benzīna zāles pļāvēju, pievērsiet uzmanību dzinēja markai. Honda, Briggs & Stratton – ir atzīti par uzticamiem. Tiem ir dažādu sēriju modeļi.

Honda:

GC, GCVJaunākā sērija ar horizontālu un vertikālu velmi, OHC sistēma, alumīnija cilindrs, elektroniska aizdedze
GS, GSVPusprofesionāli dzinēji ar OHV, čuguna čaulas cilindrs


Briggs & Stratton:

SērijaĪpašības
400-500Alumīnija čaula.
600Alumīnija čaula, uzlabota iedarbināšanas sistēma Readystart.
700Alumīnija čaula, uzlabota iedarbināšanas sistēma Readystart, elektrisks starteris.
800Alumīnija čaula, OHV, elektrisks starteris, eļļas filtrs.

Citu marku dzinēju izmantošana ļauj ražotājiem izlaist pēc cenas pieejamākus zāles pļāvējus.

Zāles pļaujmašīna ir īpašs instruments. Un tas tiešām neliks vilties, ja iegādāsieties modeli, kura raksturojums atbilst jūsu vajadzībām.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu