0
0

Kas jāņem vērā iegādājoties benzīna sniega pūtēju?

Kopīgot
18. decembris, 2020

Senā vēsturē ar jēdzienu „sniega tīrītājs“ nozīmēja dzelzceļa mašīna, kas tīra sniegu no sliedēm. Mūsdienās tehnoloģijām attīstoties sniega tīrītāju var atrast pat nelielas mājsaimniecības pagalmā. Katram sniega tīrītājam ir kauss. Sniegam iekļūstot tajā, tas tiek sasmalcināts un beigās sniega masa virzās uz īscauruli, kas sniegu atmet malā. Modeļu konstruktīvās un tehniskās īpatnības ietekmē to veiktspēju, lietošanas ērtību un tehnikas vērtību. Rakstā runāsim tieši par izvēli, un, ja ir šaubas vai izvēlēties benzīna sniega pūtējus, tad šī informācija ir tieši priekš jums. 

Kāda ir atšķirība starp pašgājējmodeļiem un parastajiem pūtējiem?

Sniega pūtējs Stiga

Parastie sniega pūtēji

Parastie sniega pūtēji ir aprīkoti ar ne visai spēcīgu dzinēju, vidēji tam ir 5 Zs, un vienpakāpes sniega tīrīšanas sistēma, tāpēc "aizsviešanas" attālums nav lielāks par 5 metriem. Šāda īpašība ir noteikusi izmantošanas jomu: mašīnas paredzētas nelielu teritoriju uzkopšanai līdz 500 m2 un delikātu virsmu attīrīšanai bez to bojājumu riska. Šim nolūkam parastie sniega pūtēju modeļu komplektācijā ietilpst vienkāršots kauss, kuram ir gumijas mala, kas rūpīgi savāc tikko uzkritušā sniega slāni, maksimums līdz 30 cm biezumam, piemēram, no ietves vai slidotavas. Tā kā nelielais sniega pūtēja svars nepārsniedz 35 kg, manevrēt ar tiem nav grūti. Bet, strādājot ar lielām sniega masām, tehnika būs sarežģītāka, jo operatoram  būs jāstumj ne tikai ierīce, bet arī sniegs pirms tās. 

Sniega pūtēji - pašgājēji

Sniega putēji – pašgājēji ir aprīkoti ar divpakāpju sniega tīrīšanas sistēmu. Tie ne tikai "sagremo" mīksto sniegu, bet arī salauž sērsnu, sasalušus un apledojušus slāņus, padod to visu uz malu, kas palielina "izsniešanas" attālumu līdz 15 metriem. Šādas mašīnas ir daudz efektīvākas lielu teritoriju uzkopšanai no 500 līdz 2500 m2 un vairāk. Dzinējs, kura jauda ir no 5 līdz 16 Zs nodod rotācijas kustību uz riteņiem, kas ievērojami atvieglo vadību. Vairāki kustības ātrumi, piemēram, 6 uz priekšu un 1-2 atpakaļ, ļauj mašīnai ar svaru no 75 kg manevrēt slīpās un šaurās vietās, bet operators var izvēlēties piemērotu darba režīmu atkarībā no sniega augstuma un blīvuma. Jo lielākas kupenas un blīvāka sniega sega, jo zemāks būs kustības ātrums. Daži pašgājējmodeļi ir aprīkoti ar hidrostatisko piedziņas sistēmu, kas padara pārvaldību ērtāku un saprotamāku. Sniega pūtējus – pašgājējus aprīko ar riteņiem vai kāpurķēdēm. Kāpurķēdes labi saskaras ar virsmu un var strādāt sarežģīta reljefa vietās, uz slīpām vai slidenām virsmām. 

Benzīna sniega pūtēja izvēle: galvenie raksturlielumi

  1. Dzinēja jauda nosaka ne tikai tehnikas veiktspēju un funkcionālās iespējas, bet arī tās vērtību. Vislētākie modeļi būs ar motoriem, kuru jauda ir 3-3,5 Zs. Šiem modeļiem būs nelieli gabarīti un tie būs viegli manevrējami, tie ir ideāli piemēroti, lai regulāri savāktu sniegu pie mājas vai teritorijā pie garāžas. Liela sniega daudzuma savākšanai gan privātmāju teritorijās, gan komunālajiem pakalpojumiem, kā arī sporta klubu, slidotavu, futbola laukumu teritorijās būs nepieciešamas mašīnas, kuru motoriem jauda ir sākot no 9 Zs.
  2. Darba zonu nosaka kausa platums un augstums. Visparastākajiem sniega pūtējiem satveršanas augstums vidēji ir 30-35 cm, dārgākiem – līdz 70 cm. Turklāt dažiem modeļiem ir regulējamas sliedes, kas ļauj pacelt kausa augstumu sniega kārtu tīrīšanai. Satvēriena platums var būt vidēji no 50 līdz 100 cm.  Jo lielāks sniega tīrītāja satveršanas platums, jo ātrāk izdosies notīrīt teritoriju.
  3. Degvielas tvertnes tilpums nosaka darba laiku, kurš tiks patērēts darba veikšanai bez apstāšanās līdz nākošajai uzpildei, minimālais tilpums ir sākot no 1,6 litri. Vidēji benzīna sniega tīrītājiem ir paredzēts 1,5-2 stundas nepārtraukta darba. Bet ar palielinātu degvielas tvertnes tilpumu līdz 6 litriem, tā var strādāt pat līdz 3 stundām ar vienu degvielas uzpildi.

Svarīgas uzbūves īpatnības izdarot izvēli

  1. Ekspluatācijas ērtums ir atkarīgs no motora iedarbināšanas sistēmas. Rokas starteris ir svira, kas vairākas reizes jāvelk uz savu pusi, piemērojot noteiktu spēku. Pastāv variants, ka sniega pūtējs uzreiz nesāks darboties. Rokas startera konstrukcijas vienkāršums garantē dzinēja drošību un drošību jebkurā laika posmā. Elektriskais starteris ar akumulatoru vai tīkla barošanu ļauj iedarbināt sniega pūtēju jebkurā laikā ar vienas pogas palīdzību vai atslēgas griezienu. Bet tam būs nepieciešams savienojums ar 220 V rozeti mājā vai garāžā.
  2. Visneaizsargātākās iekārtas detaļas ir kauss un tekne, uz kurām ir maksimālā slodze. Intensīvas sniega tīrīšana laikā, ja ir augstas kupenas un lieli ledus gabali, var sabojāt plastmasas tekni. Optimāls variants biežai lietošanai palielinātas slodzes apstākļos, būs mašīnas ar metāla pamatelementiem.  Tērauda tekne palielinās mašīnas kopējo svaru, bet tā būs izturīgāka pret sitieniem, un aukstajā laikā nesasals un nelūzīs. Tas attiecas arī uz sniega kausu. Metāla apmale daudz labāk sagrauzīs sapresēto sniegu un tas nedeformēsies lielā svara dēļ.
  3. Asmeņu rotora sistēmas ierīcei ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, izvēloties sniega pūtēju konkrētai lietošanas jomai. Vītņveida asmenim var būt vienmērīga vai figūrveida forma. Gludie asmeņi ir paredzēti mitra, slapja un svaiga sniega tīrīšanai. Asmeņi ar papildu dažāda izmēra un formas zobiem, kas griežas dažādos virzienos, viegli savāks augstas kupenas, blīvu un apledojušu sniegu. Zobi iegraužas sniegā, efektīvi sasmalcinot to un padod sniegu tālāk uz tekni.
  4. Papildu funkcijas paplašina tehnikas lietošanas iespējas, palielina tās vērtību un vienlaikus padara to ērtāku lietošanā. Kuriem no tiem dot priekšroku un kā izvēlēties benzīna sniega pūtēju par saprātīgām cenām? Izlemiet paši, kas jums ir svarīgi, un bez kā var iztikt. Rokturu apsilde nodrošina iespēju strādāt spēcīga sala laikā, lukturi nodrošina teritorijas apgaismošanu diennakts tumšajā laikā, riepu protektori samazina buksēšanu, bet riteņu atbloķēšanas sistēma ļauj apgriezt tīrītāju bez pūlēm.

Sniega tīrīšanas tehnikas iegāde vienmēr ir dārgs prieks. Pievērsiet uzmanību modeļu aprakstiem, to tehniskajiem raksturlielumiem un pircēju atsauksmēm, un pēc tam jaunais aprīkojums kļūs par izdevīgu ieguldījumu. Ja tomēr ir vēl palikuši jautājumi, kā izvēlēties benzīna sniega tīrīšanas mašīnu, jautājiet mūsu konsultantiem.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu