0
0

Kā radīt piemērotu mikroklimatu dārzeņiem, ziediem un ogām?

Kopīgot
27. aprīlis, 2021

Ir jāievēro dažādi faktori:

  • Temperatūra
  • Mitrums 
  • Apgaismojums

Nodrošināt optimālus apstākļus konkrēta augu sugas izaugsmes visvieglāk ir siltumnīcā. Lai cik dīvaini tas nebūtu, ne visiem dārzniekiem tādas ir. Vai jūs esat no viņu vidus? Lasiet mūsu rakstu un pārliecinieties, vai jums ir nepieciešama šāda būve.

Mūsdienīgas konstrukcijas augu audzēšanai.

Saturs:

  1. Vai esat jau pieņēmuši lēmumu?

Ja jums ir pieredze augļu kultūru audzēšanā atklātā augsnē, tad jums nebūs svešas tālāk minētās metodes:

  • Pirmkārt, pirms augu izstādīšanas, ir jāsagaida, kad ir beigušās pavasara salnas, kuras var būt nāvējošas jaunajam stādam, līdz ar to ražas nogatavošanās būs vēlāk.
  • Otrkārt, nav iespējams paredzēt visus laikapstākļus, maijā var uzkrist sniegs, jūnijā mēdz būt aukstas naktis.
  • Treškārt, augus apdraud kukaiņi un dažādi kaitēkļi, dažādas fitofrozes tipa slimības.
  • Ceturtkārt, spēcīgs lietus, vēja brāzmas, migla vai rīta rasa var sabojāt ne tikai lapas, bet arī augļus; īpaši jutīgi pret šādiem apstākļiem ir tomāti un paprika.
  • Piektkārt, sezonas beigās dobes kļūst bezjēdzīgas – daļa augu aiziet bojā, daļa vienkārši pārstāj augt. 

Daudzi dārzkopji atsakās no augu izstādīšanas atklātā augsnē un tāpēc uzstāda siltumnīcas. Pirmie redīsi, gurķi un tomāti no paša dārza parādās uz jūsu galda, kamēr citi tos pērk veikalā. Savukārt dārzeņu vākšanas laiks ziemai turpinās līdz vēlam rudenim. Noskaidrosim, cik sen lielie audzētāji izmanto siltumnīcas? 

Mūsdienīgas konstrukcijas augu audzēšanai

Jebkura siltumnīca sastāv no cieta karkasa un caurspīdīga materiāla. Pamatus parasti izgatavo no metāla profila. Tie nodrošina stabilitāti visā būvē, nedeformējas, ja uzkrīt sniegs, netiek salauzta spēcīgās vēja brāzmās. Visdrošākais ir cinkots profils, kas nesarūsē saskarē ar ūdeni un kalpo ilgus gadus. Karkass tiek sametināts vai sastiprināts ar kronšteiniem – viss atkarīgs no tā, vai konstrukcija tiks izjaukta. Ja augu audzēšana tiek plānota visu gadu, ir nepieciešams papildus betonēt pamatu. Iekšpusē uzstāda apkures ierīci, piemēram, gāzes sildītāju, nodrošina apgaismojumu un uzmontē laistīšanas sistēmu. Šāda celtne ļauj pat ziemā audzēt dārzeņus, zaļumus, ziedus – lielisks biznesa risinājums, kura rentabilitāte sasniedz 250 – 300% ar minimāliem ieguldījumiem. Pašlaik ir populāri šādi pārklāšanas materiāli:

Stikls

Izmanto lielām siltumnīcām un oranžērijām, piemēram, dārzeņu kombinātiem. Vasarnīcās stikla būves ir sastopamas arvien retāk. Tāpēc, ka materiāls ir dārgs un tas nav remontējams. Jebkādi mehāniskie bojājumi, ko izraisa stihijas, piemēram, krusa, vai nejauša cilvēka iedarbība, būs jānovērš, tas nozīmē, ka stikls būs jāmaina. Turklāt šāda konstrukcija nav izjaucama uzglabāšanai ziemā. Materiāla priekšrocība ir tā, ka tas nodrošina labu gaismas caurlaidību, siltumizolāciju, aizsardzību pret vēju un nokrišņiem. Ar laiku stikls nesatumst, bet netīrumus no tā virsmas ir viegli noņemt ar ūdeni un ar mazgāšanas līdzekli.

Plēve

Vispieejamākais pārklāšanas materiāls, jo tās cena nav augsta. To var viegli uzvilkt uz karkasa, bet, iestājoties aukstumam, noņemt. Bet tā nav īpaši izturīga: vējš, krusa, koku zari, neuzmanīgas cilvēka kustības – tas viss var radīt bojājumus. Taču bojātos posmus var viegli salabot, piemēram, aizlīmēt ar līmlenti. Vienu plēvi var izmantot vairākas sezonas. Vislielākais pieprasījums ir PVC plēvei. Tai ir augsta gaismas caurlaides spēja – vairāk nekā 90%, aiztur aptuveni 95% infrasarkano starojumu un saglabā siltumu ilgāku laiku. Tāpēc pat naktī šādā siltumnīcā ir komfortabla temperatūra.

Agroplēve

Dārznieki to ir sākuši izmantot pavisam nesen, bet tas jau ir ieguvis lielu popularitāti. Viegls un izturīgs, tas nodrošina drošu aizsardzību pret nokrišņiem, vēju, kukaiņiem. Tentam ir elpojoša struktūra, kas nodrošina efektīvu gaisa apmaiņu. Viens no trūkumiem ir slikta gaismas caurlaidība.

Polikarbonāts

Visuniversālākais un praktiskākais materiāls šodien. Siltumnīcas no polikarbonāta sver 6 reizes mazāk nekā stikls, viegli uzstādīt un izjaukt. Konstrukciju var atstāt ziemā ārā līdz pat -40°C. Materiālam ir augsta izturība: tas nebaidās no nokrišņiem, tai skaitā no sniega uz jumta, mehāniskām iedarbībām. 1 m2 polikarbonāta var izturēt līdz 80 kg slodzes bez deformācijas riska. Turklāt materiāls ir ekoloģisks un nav pakļauts degšanai. Iekšpusē var uzstādīt sildītājus, nav jāuztraucas par nejaušu uzliesmošanu un sienu bojājumiem. Siltumizolācija ir 3 reizes lielāka nekā plēvei un stiklam. Vienmērīgi augsta gaismas caurlaidība nodrošinās pietiekamu saules gaismas daudzumu visiem augiem. Visas šīs priekšrocības dod iespēju izmantot polikarbonāta siltumnīcu visu gadu. Protams, materiāla cena ir augstāka nekā plēvei vai neaustam tentam, bet tā ir tāda konstrukcija, kas kalpos ilgāk par 10 gadiem.

Kā redzat, ir noiets milzīgs pilnveidošanās ceļš no primitīvajām konstrukcijām līdz drošiem un ērtiem materiāliem lietošanai mūsdienās. Tie paver dārzkopjiem lielas iespējas.

Vai esat jau pieņēmuši lēmumu?

Ja jums nav šīs vienkāršās un praktiskās būves, tad ir pienācis laiks domāt par tās uzstādīšanu. Protams, tas prasīs noteiktus ieguldījumus. Vispieejamākās siltumnīcas būs nelielas, un to cena būs no 100-300 EUR. Lielākas siltumnīcas izmaksās vairākas reizes dārgāk. Bet tajās var iestādīt vairāk augu. Esiet drošs – lai kādu modeli jūs izvēlētos, izmaksas atmaksāsies, un varbūt pat atnesīs jums peļņu. Lūk, daži argumenti par siltumnīcu pirkšanu.

Ražas novākšanas perioda pagarināšana

Jūs izstādīsiet augus agrā pavasarī, bet iegūsiet augļus līdz vēlam rudenim vai arī audzēsiet augus pat ziemā, tikai jānodrošina apsildīšana būves iekšpusē. Varēsiet novākt ražu pat 6 – 8 reizes gadā!

Iestādīto augu bojāejas samazināšana

Tomāti, gurķi, pipari siltumnīcā tiks pasargāti un neaizies bojā no lietus, salnām, vai kukaiņiem. Un tas nozīmē, ka ir iespēja iegūt vairāk ražas. Ir svarīgi, ka slēgtā augsnē tiek novērsts saslimšanas risks ar miltrasu un fitoftoroze.

Optimāla mikroklimata nodrošināšana

Siltumnīcā konkrētai augu sugai radīt piemērotus apstākļus ir vieglāk nekā atklātā augsnē. To var noēnot, uzturēt vajadzīgo mitruma līmeni, vēdināt noteiktajās stundās, veikt laistīšanu pietiekamā daudzumā.

Labuma gūšana

Daudzi dārznieki cenšas iegūt arī peļņu. Viņi audzē dārzeņus, vīnogas vai ziedus. Ne vienmēr vasaras sezonā var labi nopelnīt. Kāds to padara par galveno ienākumu avotu, uzstādot vairākas būves lietošanai visa gada garumā. 

Vai esat gatavs sākt audzēt dārzeņus? Tad iegādājieties siltumnīcu mūsu interneta veikalā! Izlasiet detalizētos aprakstus, aplūkojiet pieejamos izmērus un iepazīstieties ar nozīmīgākajiem modeļu parametriem – tas palīdzēs jums pieņemt pareizo lēmumu. Izvēlieties un noformējiet pasūtījumu!


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu