0
0

Kā izvēlēties lāzera līmeņrādi?

Kopīgot
11. marts, 2021

Saturs:

  1. Sāksim ar pamatiem: noskaidrosim ierīces raksturlielumus
  2. Punktveida līmeņrāži mājas darbiem
  3. Lineārie līmeņrāži remonta-celtniecības darbiem
  4. Rotējošie līmeņrāži ģeodēzijas darbiem
  5. Papildu opcijas, kurām jāpievērš uzmanību

Atcerieties? Septiņas reizes nomēri, pirms nogriez! Šī tautas gudrība precīzi apraksta jebkādus remonta un celtniecības darbus. Lai ideāli izlīmētu tapetes, izliktu flīzes vannas istabā vai ieliktu nākamās mājas pamatus, jums būs nepieciešams lāzera līmeņrādis precīzai uzdevuma paveikšanai. Tas palīdzēs sasniegt estētiskumu darbā un izvairīties no dārgām kļūdām.

Vai jau aizdomājāties par pirkumu? Pagaidiet! Noskaidrosim, kāds līmeņrādis jums nepieciešams. Kam jāpievērš uzmanība izdarot izvēli. Kāda ierīce palīdzēs izlīmēt tapetes, un kāda būs nepieciešama būvlaukumā? Kādas papildu funkcijas atvieglos darbu? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem atradīsiet šajā rakstā. 

Sāksim ar pamatiem: noskaidrosim ierīces raksturlielumus

Pašlaik tirgū ir pieejama plaša lāzera līmeņrāžu izvēle. Mūsu mājas lapā ir pieejami vairāk nekā 100 modeļi. Pat profesionāļiem ir grūti izdarīt pareizo izvēli. Mēs palīdzēsim. 

Veicamo darbu veids
Profesionāls instruments ar daudzām papildfunkcijām nav nepieciešams, ja gatavojaties piestiprināt plauktus vai gleznas. Grīdas līmeņošanai būs nepieciešams vidējais variants. Kopā izvēlēsimies lāzera līmeņrāžus mājsaimniecības un profesionālai lietošanai. Jo tieši gaidāmo darbu specifika nosaka galvenos tehniskos raksturlielumus, kas liecina par ierīces iespējām.

Staru skaits un to virziens
Vai vēlaties daudzfunkcionāli līmeņrādi? Tad izvēlieties modeli ar lielu staru skaitu, piemēram, 5-7. Ir svarīgi, lai to virziens būtu gan vertikāli, gan horizontāli. Ja darbu apjoms ir neliels, tad pietiek ar vienkāršu modeli, kuram ir viens stars, piemēram, horizontāls. Atcerieties: jo vairāk līnijas tiek attēlotas, jo ātrāk tiek patērēts enerģijas avots. Tāpēc lietderīga būs opcija, kad var ieslēgt tikai konkrētu staru projekciju skaitu. 

Pieļaujamā kļūda
Pieļaujamā kļūda ietekmē atzīmes un mērījumu kvalitāti. Visbiežāk sadzīves ierīču precizitāte neatšķiras, parasti tie ir 0,5-1,5 mm. Turpretī profesionāliem līmeņrāžiem būvniecības kļūda nedrīkst būt lielāka par 0,5 mm. 

Mērījumu tālums
Tas ir maksimālais attālums, uz kura redzama stara projekcija. Darbiem telpā, piemēram, apdares darbiem, pietiek ar ierīci, kuras mērījumu tālums ir 10-15 metri. Bet ielas darbiem ir nepieciešama ierīce, kas spēj strādāt, ja attālums ir 20 metri.

Barošanas veids
Viss ir ļoti vienkārši. Līmeņrāža darbību nodrošina akumulators, vai arī baterijas. Profesionālie meistari un celtnieki dod priekšroku akumulatora barošanai. Ierīci var ilgāk izmantot un tas ir arī drošāk. Sadzīves apstākļiem var iegādāties ierīci uz baterijām. Bet labāk uzreiz nodrošināties ārkārtas situācijai un ielikt somā rezerves komplektu. 

Punktveida līmeņrāži mājsaimniecības darbiem

Izlīmēt tapetes, pielikt plauktus vai karnīzes – kas gan var būt vienkāršāk? Tikai dažiem ir paveicies dzīvot dzīvoklī ar ideāli taisnām sienām. Šķībie leņķi izraisa tapešu joslas nobīdes, bet pamanīt kļūdu uzreiz nav iespējams. Kļūdu pamana tikai tad, kad blakus tiek līmēta nākošā josla. Var atstāt visu kā ir, bet atcerieties, ka katru reizi, kad paskatīsieties uz sienu, jūs nožēlosiet, ka kļūda nav izlabota un rāsiet pats sevi. Kā to visu mainīt? Nopirkt papildu tapešu rulli un pārlīmēt! Lai izvairītos no materiāli dārgām kļūdām, iesakām iegādāties visvienkāršāko punktveida līmeņrādi. 

Punktveida līmeņrāža darbības princips ir līdzīgs lāzera rādītājam. Atšķirība ir tikai tā, ka uz virsmas uzreiz ir redzami vairāki punkti. Tas ir ērts ekspluatācijā un tam nav papildu opcijas. Tas ir populārs parasto lietotāju vidū. 

  • Staru skaits un to virziens – ierīce projicē punktus, nevis līnijas. Parasti tie ir trīs līdz pieci punkti uz vienas virsmas. Ar to pietiek, lai izdarītu nepieciešamās atzīmes kosmētiskā remonta veikšanai vai arī lai noteiktu vietu urbumu veikšanai.
  • Pieļaujamā kļūda – nepārsniedz ±1 mm. Lietošanai mājsaimniecībā precizitāte līdz desmitajai milimetra daļai nav svarīga. Tāpēc neprofesionālo ierīču novirze var sasniegt vairākus milimetrus.
  • Mērījumu tālums – nepārsniedz 5 metrus slēgtā telpā. Lietošanai mājas apstākļos reti kad ir nepieciešams garš stars.
  • Barošanas veids – АА baterijas. Ir ierīces, kas darbojas līdz 30 stundām. Ierīce ar akumulatoru maksās vairāk.

Punktveida līmeņrādis noderēs dzīvokļa vai mājas remonta veikšanai. Piemēram, ar tā palīdzību var izdarīt atzīmi tapešu līmēšanai, plauktu piestiprināšanai vai jaunas virtuves garnitūras uzstādīšanai. Tas noderēs apmetuma darbiem, arī leņķu izlīdzināšanai.

Lineārie līmeņrāži remonta-celtniecības darbiem

Grīdas izlīdzināšana, griestu montāža vai flīžu izlikšana vannas istabā – jebkuru darbu veikšanai nepieciešama augsta precizitāte. Kļūdas novedīs pie dīkstāves, dārgām pārtaisīšanas izmaksām un pasūtītāja neapmierinātību. Izpildīt darbus kvalitatīvi palīdzēs lāzera līmeņrādis.

Lineāro līmeņrādi lietotāji mēdz arī saukt par statisko būvētāju. Ierīce projicē līnijas uz sienas. Stars tiek lauzts caur prizmu. Tā ir galvenā atšķirība attiecībā pret punktveida ierīcēm. Līniju virziens var būt gan horizontāls, gan vertikāls. 

  • Staru skaits un virziens – ir atkarīgs no modeļa. Vienkāršas ierīces projicē tikai vienu staru. Uzlabotās ierīces var attēlot divus starus – horizontālu un vertikālu. Daži modeļi izstaro trīs starus: līniju uz griestiem un krustu uz grīdas.
  • Pieļaujamā kļūda – nedrīkst būt lielāka par ±0,5 mm. Apdares, celtniecības un montāžas darbiem jāizvēlas ierīce ar minimālām novirzēm. Piemēram, iebūvējamo mēbeļu montāžniekiem jebkura kļūda var būt izšķiroša: neliela starpība sākumā vēlāk var kļūt par lielu spraugu.
  • Mērījumu tālums – sasniedz 20 m. Tāds rādītājs būs pietiekams, piemēram, lai iztaisnotu grīdu. Vienmēr var paplašināt lietošanas zonu: ar uztvērēju līmeņrādis var strādāt aptuveni 30 m attālumā.
  • Barošanas veids – atkarīgs no modeļa. Lineārie līmeņrāži darbojas gan ar baterijām, gan akumulatoru. Pirmais variants ir lētāks, bet vienmēr ir vajadzīgs rezerves komplekts. Ierīces ar akumulatoru cena ir ievērojami augstāka. Līdz ar to arī darbības laiks ir ilgāks. Un nebūs jādomā par baterijām. 

Lineārais līmeņrādis ir piemērots gan remontdarbiem, gan celtniecības darbos: sākot no flīžu izlikšanas līdz atzīmju izvietošanas betona grīdai. Ierīci arī izmanto montāžas darbiem, piemēram, iekarināmajiem griestiem vai fasādes apdarei.

Rotējošie līmeņrāži ģeodēzijas darbiem

Jebkura veida būvniecības darbiem ir nepieciešama nopietna sagatavošanās. Pirmkārt, tā ir reljefa, esošo komunikāciju un citu nākotnes būvlaukuma īpatnību izpēte. Piemēram, lai pamatu ieliešanas laikā neatklātos kādas slēptas problēmas un logi un durvis būtu precīzi un akurāti uzstādīti. Veikt mērījumus, izdarīt atzīmes un veikt ģeodēziskos darbus palīdzēs rotācijas lāzera līmeņrādis. 

Atšķirībā no lineārā līmeņrāža, rotācijas ierīce projicē plakni izmantojot gaismas diodi, nevis prizmu. Pateicoties šim faktam, mērījumu attālums ir vairākas reizes lielāks. Projekcija notiek pa 360 grādiem, nevis tikai uz vienu pusi. Ierīces cena ir krietni lielāka par punktveida vai lineāro līmeņrādi, bet profesionālajā būvniecībā tas ir neaizstājams. 

  • Staru skaits un to virziens – tiek apskatīti citādi. Ierīcei ir rotējoša rotācijas galviņa. Rezultātā veidojas slīdoša līnija, kas projicējas par 360 grādiem. Šāda līnija nav viena. Daudziem mūsdienu modeļiem ir gan horizontāli, gan vertikāli stari.
  • Pieļaujamā kļūda – ir no ±0,1 līdz ±0,2 mm. Izvēlieties ierīci ar maksimālu precizitāti. Tādējādi tiks novērstas rādījumu kļūdas.
  • Mērījumu tālums – minimums 50 m, maksimums 600 m. Ierīce paredzēta profesionālai izmantošanai lielos objektos. Tāpēc mērījumu tālumam ir liela nozīme.
  • Barošanas veids – izvēlieties ierīces ar akumulatoriem, baterijas būs pastāvīgi jāmaina. Pievērsiet uzmanību darba ilgumam ar vienu uzlādi. Optimālais risinājums ir 8 līdz 10 stundas.
  • Ierīce ir neaizstājams palīgs celtniecības darbos: no pamatu ieliešanas līdz precīzam jumta izvietojumam. Ierīce būs noderīga uzstādot iekaramos griestus, kā arī logu un durvju montāžai. 

Papildu opcijas, kurām jāpievērš uzmanību

Esam aplūkojuši lāzera līmeņrāžu pamata tehniskās īpašības. Bet kādas papildu opcijas būs noderīgas darbam? Kas vēl ietekmē uzdevumu izpildi?

  • Pašizlīdzināšanās. Ierīce reaģē uz jebkādām līdzsvara izmaiņām un izdod signālu – skaņas vai arī mirgojošu staru. Lietotājs saprot, ka nepieciešams atgriezt ierīci sākotnējā pozīcijā. Šāda funkcija ir daudziem līmeņrāžiem, gan mājsaimniecības, gan profesionālajiem modeļiem. Jāpiebilst, ka lietderīga ir arī pašizlīdzināšanās funkcijas atslēgšana. Tas būs noderīgi leņķisku atzīmju izdarīšanai.
  • Pašizslēgšanās. Ja ierīce netiek izmantota, piemēram, 15 minūtes, tad ierīce atskaņos signālu vai arī pati izslēgsies. Rezultātā tiks ietaupīta enerģija, un šī funkcija būs noderīga, ja aizmirsīsiet ierīci izslēgt.
  • Darba temperatūru diapazons. Vai vēlaties izmantot ierīci ārpus telpām? Tad pievērsiet uzmanību ierīcēm, kuras var strādāt dažādās temperatūrās. Standarta rādītājs ir no -10°С līdz +40°С. Varēsiet strādāt arī ziemas periodā.
  • Aizsardzība pret putekļiem un mitrumu. Noskaidrojiet ierīces aizsardzības klasi. Ja ārā līst lietus vai snieg sniegs, tad ierīcei ir jābūt atbilstoši pasargātai. Ne tikai no mitruma, bet arī no putekļiem, netīrumiem un smiltīm. Profesionāliem līmeņrāžiem šim rādītājam nevajadzētu būt mazākam par IP54.

Inserv.lv internetveikala populārākie modeļi:


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu