0
0

Ģeneratora iegādes ceļvedis

Kopīgot
15. novembris, 2021

Pārvietojamos ģeneratorus izmanto, lai nodrošinātu pagaidu, viegli pārvietojamu elektroenerģijas avotu, tos bieži vien izmanto dažādās darba un izklaides vietās. Visbiežāk tie tiek lietoti:

  • Celtniecības un būvniecības zonās,
  • Piemājas dārzā,
  • Kempingos, festivālos un citās brīvdabas aktivitātēs,
  • Kā elektrības padevi uz kuģiem,
  • Jaunās vai pagaidu tirdzniecības vietās,
  • Autoservisu vajadzībām,
  • Ilgstošu elektroenerģijas pārrāvumu laikā. 

Ģenerators  

Šajā rakstā sniegsim padomus, kā iegādāties piemērotāko ģeneratoru, aplūkosim kādas ir izvēles iespējas, nedaudz pastāstīsim arī par to, kā darbojas elektroenerģijas ģeneratori, kā arī par to izmēriem un tehnisko specifikāciju, lai ierīce vislabāk atbilstu paredzētajam lietojumam. Ieskatīsimies arī pamata drošības noteikumos, kuri saistīti ar portatīvo ģeneratoru uzstādīšanu un darbināšanu.

Kā ģenerators strādā?

Lai izprastu, kā darbojas ģenerators, ir jāapskata tā galvenās sastāvdaļas. No pirmā acu uzmetiena ģenerators izskatās pēc ļoti sarežģīta mehānisma, bet patiesībā tā galvenās sastāvdaļas ir diezgan vienkāršas. Neatkarīgi no tā, vai apsverat domu par benzīna vai dīzeļa ģeneratoru, svarīgākās ģeneratora daļas dažādiem modeļiem ir līdzīgas. Tās ir:

  • Iekšdedzes dzinējs,
  • Maiņstrāvas ģenerators,
  • Starteris,
  • Degvielas tvertne,
  • Vadības paneļi, tajā skaitā arī rozetes,
  • Drošības un aizsardzības ierīces. 

Vienkārši paskaidrojot, kā darbojas ģenerators, aplūkosim tā darbības pamata soļus:

  1. Sākumā ģenerators ir jāuzpilda ar fosilo degvielu, parasti benzīnu vai dīzeļdegvielu, bet lielākie modeļi var darboties uz gāzi.
  2. Pēc startera (parasti pavelkams ar auklu, bet var būt arī ar slēdzi) ieslēgšanas, degviela vai gāze nonāk iekšdedzes dzinējā, kurš darbina ģeneratoru. Ģenerators darbojas tik ilgi, kamēr tiek papildināts degvielas avots.
  3. Iekšdedzes dzinējs griež iebūvēto maiņstrāvas ģeneratoru, kurš ar rotācijas palīdzību pārvērš mehānisko enerģiju elektroenerģijā. Ģenerators pamatā ir veidots no piedziņas vārpstas, kura savienota ar dzinēju, kurš griež elektromagnētu spoles iekšpusē, lai radītu un izmantotu elektromagnētisko lauku.
  4. Pēc tam šī radītā elektroenerģija tiek pārveidota uz spriegumu vatos un tiek novadīta uz ģeneratora korpusā esošajām strāvas rozetēm. No tām ar kontaktdakšu un kabeļu palīdzību elektroenerģiju var novirzīt uz nepieciešamajām ierīcēm. 

Balstoties uz ģeneratora izmēru, veidu un ražotāju, mainās dažas no galvenajām ģeneratora sastāvdaļām, piemēram, tie var būt aprīkoti ar dzesēšanas sistēmām, eļļošanas cauruļvadiem. 

Ģenerators 

Pārvietojamo ģeneratoru veidi

Ir pieejami pārnēsājamo ģeneratoru veidi, kuri ir piemēroti dažādām energoapgādes vajadzībām. Tālāk aplūkosim dažādus modeļus, kuri ir piemēroti gan darbavietām, gan mājsaimniecībām. 

Ģeneratori ar klusu darbību

Tikai daži ražotāji un modeļi tiek īpaši reklamēti kā klusi pārvietojamie ģeneratori, tiem pircējiem, kuriem klusa darbība ir svarīgāka nekā liela jauda. Ir vairāki faktori, kuri ietekmē ģeneratora skaļumu: 

  • Dzinēja izmērs, jauda un uzbūves kvalitāte,
  • Rāmja / korpusa konstrukcija un motora apvalks,
  • Dzesēšanas sistēma (ar gaisa dzesēšanu aprīkotie modeļi būs skaļāki nekā ar ūdens dzesēšanu aprīkotie). 

Bieži vien klusie ģeneratora modeļi būs dārgāki nekā skaļās versijas. Klusie modeļi parasti ir invertora tipa ģeneratori, kuriem parasti ir ļoti kompakta konstrukcija. Tie ir aprīkoti ar mazāku, bet efektīvāku dzinēju, kurš spēj saražot līdzvērtīgu strāvas daudzumu. Lielai daļai invertora tipa ģeneratoriem ir pilnībā slēgts plastmasas korpuss, kurš ir izklāts ar troksni slāpējošu materiālu, tādēļ to darbība ir klusāka salīdzinājumā ar tradicionālajiem atklātā rāmja tipa ģeneratoriem. 

Ģenerators 

Ģeneratori mājsaimniecībām

Mājsaimniecības parasti iegādājas ģeneratorus gadījumiem, kad rodas īsāki vai garāki elektrības pārrāvumi. Daudzi modeļi tiek ražoti domājot par neregulāru lietošanu mājsaimniecības vajadzībām, tādēļ daudziem modeļiem ir mazāka jauda, kā arī tie paredzēti vienas vai divu pamata ierīču darbināšanai. Parasti ilgāku elektrības pārrāvumu gadījumos mājsaimniecības ģeneratoru izmanto apgaismojumam, ledusskapim, sakaru un izklaides ierīcēm, piemēram, datoram, televizoram vai radio. 

Lai pieņemtu lēmumu par īstā ģeneratora iegādi, ir jāņem vērā aptuvenais elektroenerģijas patēriņš. Saskaitiet sadzīves ierīču vidējo enerģijas patēriņu, no summas atņemiet ģeneratora nominālo jaudu un uzzināsiet, vai tas atbilst Jūsu vajadzībām. 

Vai izmantot ģeneratoru ir droši?

Kopumā pārnēsājamie ģeneratori ir drošas ierīces, kā arī modernās ierīces ir aprīkotas ar vairākām drošības funkcijām, kuras palielina vispārējo drošību un lietošanas ērtumu. Ģeneratori izmanto viegli uzliesmojošas izejvielas, tādēļ pastāv noteikta bīstamība, ja ģenerators netiek apdomīgi un atbilstoši izmantots. 

Ģeneratoru nedrīkst lietot slēgtās telpās, jo ģenerators darbības laikā izdala izplūdes gāzes, kurām nav smaržas un krāsas, tādēļ tās nav pamanāmas bez speciāla aprīkojuma. Šī iemesla dēļ, ģeneratoram ir jāizvēlas vieta, lai gaiss varētu brīvi cirkulēt.

Lietojot ģeneratoru ir jādomā par tā zemējumu, lai izvairītos no elektrošoka iespējamības. Parasti lielākajai daļai nopērkamo ģeneratoru nav vajadzīgs papildu zemējums. Tomēr, ja rodas šaubas par zemējuma esamību, tad pirms sākt lietot ģeneratoru, jāieskatās ražotāja rokasgrāmatā un jāpārliecinās par tā esamību. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu